середу, 28 лютого 2024 р.

«Зоряні карти Лінди Ґудман»

 

Пам’ятаєте, в мене був пост про оракульні колоди, які не є Таро як таким, проте містять карти з характерними сюжетами Таро? Тоді я навів два відомі приклади — Le petit Oracle des Dames і Le petit Nécromancien. Сьогодні розповім про ще одну колоду. Вона зветься Linda Goodmans Star Cards («Зоряні карти Лінди Ґудман»). Це 33 оракульні карти роботи Френка Річчо плюс дві титульні карти, вони йдуть у комплекті з книжкою Кристал Буш. Видано в США 2000 року.


Лінда Ґудман — це псевдонім Мері Еліс Кемері (1925–1995). Вона була відомою американською астрологинею і не має прямої причетності до цих карт. Кристал Буш була її ученицею і придумала «Зоряні карти» як свого роду триб’ют.

Перші дев’ять карт зображують  дев’ять астрологічних «планет» (включно з Ураном і Нептуном), карти з 10 по 22 відповідають великим арканам Таро від Колеса Фортуни (10) до Блазня (22).




Карта 23 зветься Royal Star of the Lion (Королівська Зірка Лева). В системі Таро Поля Крістіана таку зірку тримає Владика Скіпетра, тобто Король Жезлів. Але, оскільки у Крістіана аналог Блазня має номер 0, в нього карта Королівської Зірки Лева йде під номером 22.


Карта 27 зветься Скіпетром і відповідає Скіпетру (Тузу Жезлів) в Таро Крістіана, тільки там це карта 26.


І ще одна карта в колоді «Зоряні карти Лінди Ґудман» пов’язана з Таро. Це RecluseHermit (Відлюдник). Кристал Буш пише в книжці, що ця карта «має схожість з Відлюдником Таро».


Таким чином, в цій оракульній колоді 16 карт є аналогами карт Таро — як великих, так і малих арканів. Назви деяких з них походять з системи Таро Поля Крістіана. Цікаво, що карта 15, яка мала б відповідати Дияволу, зветься Магом і зображує доволі симпатичного чоловіка, що нагадує карту 15  в системі Еттейли.


Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар